Земетресение над 5 по Рихтер разлюля Румъния тази нощ, трусът е усетен и у нас

Епицентърът му е на дълбочина 153 километра в района на Вранча

28.10.2018 | 13:10 Редактор: Ралица Братанова
Земетресение над 5 по Рихтер разлюля Румъния тази нощ, трусът е усетен и у нас

Силно земетресение – над 5 по скалата на Рихтер разлюля тази нощ Румъния. Епицентърът на земетресението е на дълбочина 153 километра в района на Вранча. Трусът е усетен и у нас.

"Засега има два следтруса. Дори да има вторични трусове, те ще бъдат слаби и обикновено такива не носят щети. Надали ще се усетят", коментира  дежурният сеизмологог от БАН Благовеста Бабачкова пред Bulgaria ON AIR.

По нейни думи независимо, че са в един регион с Гърция, те са в различни сеизмологични зони, така че не може да се каже дали има или няма пряка връзка между двете земетресения.

Земетресението в Румъния събуди жителите на Русе и областта. Най-силно е усетено по високите етажи. Усетено е обаче и от хората на ниските етажи.

Русенци все още помнят разрушителния трус от 1977 година и знаят какво се прави при подобно бедствие. 

"Заставаш под рамката на стълбищната клетка, под рамката на вратата или можеш да се евакуираш без паника, ако е продължително земетресението", сподели Красимир от Русе пред Bulgaria ON AIR.

В пожарната и щаба по бедствия няма получени сигнали за щети. По-късно през нощта е имало и вторичен трус от 2,3 по Рихтер, който обаче не е усетен у нас.

Вижте повече във видеото.