Отпуската – 25 дни, и по възможност - наведнъж!

Учители и медици са най-засегнати от стреса

21.08.2018 | 21:57 Редактор: Лазарина Колчагова
Отпуската – 25 дни, и по възможност - наведнъж!

Отпуската трябва да е 25 дни. По-добре е наведнъж, но ако не е възможно, да се раздели на два пъти, но не на по-малко дни, съветва професор Невена Цачева, ръководител на Катедра по трудова медицина във Факултета по обществено здраве при Медицинския университет – София, цитирана от Dnes.bg.

"Иначе ефект от почивката няма да има. Дългият уикенд, който навлезе като мода от Европа и САЩ, не върши работа, както пълноценната отпуска от 20 – 25 дни", обяснява тя.

По думите й отпускарят трябва да си осигури и смяна на климатичните условия, пълен релакс и никакви мисли за работата, за да се върне работоспособен и креативен на работното място.

Според нея условията на труд у нас като цяло не са добри. "Не само в новите фирми с нови технологични, но и в традиционните, класическите производства. 
Условията не са добри особено при частните работодатели. Заболеваемостта с временна нетрудоспособност, т.е. отсъствието от работа с болнични листове, става все по-висока", разяснява проф. Цачева.

Не случайно Световната здравна организация ни критикува, че в това отношение не сме на дъното, а под нивото на дъното по отношение на професионалните болести, допълва тя.

Най-рисковите професии по отношение на професионалните заболявания никак не са малко, разясни лекарят.

Учителите са засегнати приоритетно от стреса, социални и други фактори. Информационно натоварената среда, в която те работят, води до заболявания на централната нервна система – неврози, тревожност, стрес, бърнаут.

Заетите в сферата на здравеопазването – лекари, медицински сестри, фелдшери, акушерки, също развиват заболяванията, породени от постоянното напрежение и стрес. 

При тях обаче в по-висока степен има пренапрежение, тъй като отговорностите са огромни, както и умственият труд, за да бъде спасен човешки живот. 
Към това се прибавя и преумората в резултат дефицита на кадри и невъзможността работещият да се откъсне от служебните въпроси, след като изтече работното му време.

Кои са професионалните заболявания и заплахи са миньори, IT специалисти и енергетици четете в Dnes.bg.

Снимка: Pixabay