България сутрин

Всеки делник от 7:00
още

Черно море "завряло" от сафрид - пак фалшива новина!

Рибарите край Бургас казват, че рибата бяга, защото няма с какво да се храни

14.08.2018 | 09:59 Редактор: Ивайло Николов
Черно море "завряло" от сафрид - пак фалшива новина!

В сезона на отпуските всеки предпочел родното море се пита каква прясна риба да си поръча. Появи се информация, че морето завряло от сафрид. Рибарите от Бургас обаче опровергаха тази новина. Според тях уловът сега далеч не е толкова богат колкото преди няколко години. 

"Сутринта от 5:00 часа съм в морето и съм хванал 3 килограма до 12:00 часа. Ако е "завиране" от сафрид, трябва да имам 20 килограма", каза Стоян Стоянов.

Пред камерата на Bulgaria ON AIR колегите му обясниха, че рибата в морето намалява, защото водите са замърсени, тя няма с какво да се храни и логично не се задържа по тези места.

"Ако има какво да яде рибата тук, тя стои тук и се храни, наедрява, а то като няма какво да яде, тя си заминава. Отива да търси храна и влиза на дълбоко", казват рибарите. 

Категорични са обаче, че сега сафрида е най-прясната риба, която може да се консумира. Информацията за многото риба в морето пък, според рибарите, е заради "развален телефон".

"Ако в Ахтопол някой е хванал 2 килограма риба, до Бургас тя става 200", споделят още те.

По думите им, за да се каже, че има много риба, уловът трябва да е между 10 и 15 килограма, а 2 кг. за 5 часа са неоправдан разход на гориво.

Рибарите разказват също, че във водите на юг уловът винаги е по-богат. 

Вижте още във видеото!