Имаме година да се включим в "Турски поток"

"Булгартрансгаз" и "Газпром" трябва да договорят трасето на разклонението и възможността за доставки

01.06.2018 | 20:20 Редактор: Иван Берберов
Имаме година да се включим в

България има само година, за да договори разклонението на "Турски поток" към нашата страна. Това обяви вицепремиерът Томислав Дончев, който беше в делегацията на Бойко Борисов при посещението му в Москва. 

На срещата беше обсъдена възможността от тръбата между Русия и Турция, да бъде изградено продължение към България.

Политическото решение било взето. От тук нататък "Булгартрансгаз" и "Газпром" трябва да договорят трасето на разклонението, както и възможността за доставки – дали ще бъдат транзит през България или страната ни ще може да се разпорежда с количествата.

Путин обяви, че компанията "Атомстройекспорт", която достави два ядрени реактора за АЕЦ "Белене", все още има интерес към проекта. От БСП не се забавиха и внесоха за обсъждане в парламента предложение за размразяване на проекта.

Аргументът им е, че това ще бъде добър знак за бъдещите инвеститори. Освен от Русия интерес има и от Китай. Управляващите също изразиха намерение мораториума от 2012 г. да бъде вдигнат.

Отзвукът от срещата на българския премиер с руския президент продължи и днес. В Москва е договорено следващата 2019 година да бъде обявена за година на руския туризъм в България, предаде Гергана Венкова.