Издирването на Боян Петров продължава - предстои най-високият лагер

Междувременно Атанас Скатов атакува друг 8-хилядник - Чо Ою

13.05.2018 | 11:55 Редактор: Иван Берберов
Издирването на Боян Петров продължава - предстои най-високият лагер

Спасители търсят ниши около най-високия лагер под връх Шиша Пангма в Хималаите в търсене на алпиниста Боян Петров, който е в неизвестност от 10 дни, съобщи БНР.

Вчера спасителите изкачиха маршрута до там, но не откриха следи. Няма я и палатката на българина, която преди няколко дни беше забелязана в същия лагер.

Без резултат вчера бяха и двата полета на хеликоптери над района. Днес те няма да летят, заради безопасността на спасителите, които ще са по склона.

На по-ниския Лагер 2, има голяма група, която също се очаква днес да продължи издирването.

Докато тече издирването, колега на Петров - Атанас Скатов, атакува друг 8-хилядник в Хималаите - върхът Чо Ою. Той и още десетина алпинисти изчакваха няколко дни на втория височинен лагер под върха заради ураганни ветрове и температура от минус 35 градуса.

Това е първи опит на българина да изкачи осемхилядник без изкуствен кислород и без помощта на шерпи. До момента Атанас Скатов е изкачил 7 от 14-те осемхилядника на планетата. 

Днес е последен шанс за пролетната експедиция до Чо Ою. Ако времето не е подходящо, алпинистите ще напуснат базовия лагер, а българинът след кратка почивка ще се отправи към Еверест за трето поред изкачване.