Европа въвежда нови правила за циркулацията на личните данни

Така, никой няма да има информация за нас, ако не сме решили да я дадем

07.05.2018 | 18:30 Редактор: Иван Берберов
Европа въвежда нови правила за циркулацията на личните данни

Рязко затягане на контрола върху личните данни. Новият Европейски регламент, който ще дава повече защита на потребителите, влиза в сила от края на месеца. 

Какви ще са промените и какво трябва да знаем, за да защитим правото си да останем анонимни?

Ако наесен отидете да проверите дали първокласникът ви е класиран, но на стената пред училище не видите името му, а само списък с входящи номера, това вече не трябва да ви учудва. 

Отличниците от изпитите също вече ще са анонимни. А изискването се въвежда, за да се спази новият регламент за личните данни. Новите изисквания за личните данни ще засегнат пряко или косвено всички потребители, както и фирмите и държавните учреждения. 

Целта е да се избегне възможността лични данни да циркулират в пространството без да сме дали съгласие за това. Ситуацията в момента – едва ли има някой, който да знае точно колко негови лични данни има разпространени в сървърите на различни фирми и учреждения. 

Също така – колко от тях са препродадени на трети лица? За всяко искане на данни, както и препродажбата им след това, вече ще се иска задължително съгласие.

Самият потребител ще трябва да реши дали да даде ЕГН-то си, без което няма да може да подпише договор с мобилен оператор, или да се откаже от услугата.

За много от случаите обаче сами ще можем да изискаме от дадена фирма да заличи всичко, което е събрала за нас. Това ще може да стане още в момента, в който прекратим взаимоотношенията си с нея. За да спазят изискванията, десетки фирми вече предприемат действия. 

Една от най-големите вериги магазини препоръча на клиентите си да попълнят нова бланка, ако искат да използват картите си за отстъпка. Други, като лекарите, са в готовност да наемат фирма-посредник, която да оперира с личните данни на пациентите. 

Факт, който обаче не се харесва на всички джипита. В много от практиките пък, работодателите няма да имат право да изискват цял набор от лични данни, ако работата не го изисква. Свидетелството за съдимост е един от документите, който ще имаме право да откажем да представим, предаде Даниела Пехливанова.