Жена почина в столична болница - не успя да доплати за лечението си

Касата дава 2600 лева за аортна клапа, която струва 20 хиляди

25.04.2018 | 19:54 Редактор: Ивайло Николов
Жена почина в столична болница - не успя да доплати за лечението си

Жена почина в столична болница, след като не успя да доплати за лечението си. Според новите цени на медицинските изделия Здравата каса заплаща 2600 лева за животоспасяваща аортна клапа. Цената на изделието обаче е между 15 000 и 20 000 лева.

Тъй като жената не е имала възможност да доплати разликата, поставянето на клапа е било отложено, докато се намерят средства. Пациентката обаче не дочакала този момент. 

Д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита правата в здравеопазването обясни пред Bulgaria ON AIR, че жената е постъпила на 21 април в лечебното заведение и е починала ден по-късно.

По думите му смяната на аортна клапа става по два начина, единият е с операция, при която се отваря гръдният кош. При такъв случай НЗОК покрива изцяло лечението.

Д-р Кацаров обаче разказа, че починалата жена е имала и други заболявания и е нямало как да издържи подобна манипулация. Затова е трябвало клапата да бъде поставена безкръвно, но касата не плаща цялата част на този вид лечение, поради което се стига и до трагичната развръзка.