Над 10 милиона в 30 дела търсят пострадалите от взрива в Хитрино

От фирма "Булмаркет" се опитаха да включат частната си експертиза, според която технически причини са довели до катастрофата

13.03.2018 | 20:00 Редактор: Велислав Филипов
Над 10 милиона в 30 дела търсят пострадалите от взрива в Хитрино

Започна едно от гражданските дела за катастрофата край Хитрино. Около 30 са гражданските дела, а над 10 милиона лева общо търсят пострадалите от взрива.

Ценко Георгиев е един от стотиците пострадали от взрива на гара Хитрино. На 10 декември 2016 година минавал оттам, когато избухнала цистерната. С днешната дата мъжът иска 50 хил. лв. обезщетение от фирма "Булмаркет". Не вярва, че неизправна стрелка и лош релсов път са причина за трагедията край селото. 

От фирма "Булмаркет" се опитаха да включат частната си експертиза, според която технически причини са довели до катастрофата, в материалите по гражданското дело. Съдът я прие за сведение, но не и като неоспоримо доказателство. 

От прокуратурата също не виждат причина да преосмислят позицията си, че виновник за трагедията са машинистите. 

Още в първите дни е проверявано имало ли е проблеми по релсовия път, неправилно определяне на движението на композицията, проблеми със стрелката и в крайна сметка машинистите ли са виновник за катастрофата. Огледи, разпити и експертизи са отхвърлили версията като възможна.