България дължи на чужди здравни фондове над 270 млн. лева

Има отказ за лечение на българи в ЕС, трябва да решим проблема, заяви управителят на НЗОК Камен Плочев

21.02.2018 | 19:13 Редактор: Василена Василева
България дължи на чужди здравни фондове над 270 млн. лева

Здравната комисия в Парламента изслуша шефа на Здрваната каса Камен Плочев и обсъди възможността за поисканата от него актуализация. 

Заради задълженията на касата към чужди фондове през 2017 г. е отказано лечение на 332 българи. По-рано през деня на заседание на касата Лекарският съюз обсъди националния рамков договор.

Близо 2 часа продължи днес изслушването на председателя на Здравната каса, по време на което стана ясно, че задълженията на България към чужди фондове възлизат на над 270 млн. лева. От тях задълженията към германските здравни фондове са в размер на 128 млн. лв. 

Неприключените задължения, за които до края на 2018 г. изтичат 18-месечните срокове за заплащане, ще бъдат в размер на 207 млн. лв. Към 31 януари 2018 г. просрочените задължения на НЗОК към здравните фондове в другите държави членки възлизат на над 133 млн. лв.

По думите на Плочев в НЗОК са постъпили писма от чужди каси, с които се изисква плащане, за да бъдат приети български пациенти за лечение и това е причината да изпрати писмото да парламента. Той заяви, че целта му е била да постави проблема и да поиска решение, предаде репортетът на Bulgaria ON AIR Ива Григорова.

През лятото на миналата година Камен Плочев разбрал, че български лекари източват касата чрез лечение на български граждани. Тази информация той е получил от протокол на заседание на надзора от лятото на 2017 г., когато Ананиев дава тези данни като оглавяващ Надзорния съвет на Касата по това време.

Управителят на НЗОК е получил заплахи за уволнение, стана ясно от думите му. Той обаче отказа да съобщи за кого става въпрос и акцентира, че проблемът не опира до това дали ще подаде оставка, а да се изплатят дълговете към чуждите каси, за да могат българите да се лекуват в ЕС.