СУ даде срок на Министерския съвет: Чака нова сграда до 21 януари

Проблемът се завъртя около спорен имот, който е за тотален ремонт, но пари за такъв няма

03.01.2018 | 19:37 Редактор: Иван Берберов
СУ даде срок на Министерския съвет: Чака нова сграда до 21 януари

Академичният съвет на Софийския университет се събра на извънредно заседание. Поводът е решение на Министерския съвет от преди дни да предостави университетски имот на Висшия съдебен съвет. 

През 2011 г. спорният терен е даден на СУ като компенсация за друга отнета им сграда. Малко след това СУ преотстъпва мястото на болница "Лозенец" с идеята там да се обучават студентите по медицина. 

Това обаче така и не се случва, тъй като въпросната сграда е за тотален ремонт и не може да се използва за каквото и да е, докато не бъде ремонтирана. Пари за ремонт до този момент не са намерени, защото подобно нещо би коствало целия бюджет на СУ за година напред. 

Преди дни от МС дават сградата на ВСС. От Ректората днес обясниха, че това е удар срещу цялото образование, от който ще страдат единствено студентите, предаде репортерът на Bulgaria ON AIR Даниела Пехливанова. 

От академичния съвет на СУ достигнаха до решение, че дават отсрочка до 21 януари на Министерския съвет, за да излязат с отговор. Най-доброто решение за тях е да бъдат компенсирани с друга сграда.