Студентски протест в Благоевград заради прегазената Фатиме

Над 1 час кръстовището беше блокирано от над 400 младежи - колеги на загиналата

13.12.2017 | 07:42 Редактор: Велислав Филипов
Студентски протест в Благоевград заради прегазената Фатиме

Изминалата нощ в Благоевград беше тежка и изпълнена с много болка. Студентите още снощи се събраха на кръстовището, на което почина Фатиме. Младите хора отрупаха с цветя пешеходната пътека, а сълзите и мъката продължиха и тази сутрин. 

Припомняме, че около 9 ч. вчера сутринта тежкотоварен камион прегази на пешеходна пътека и уби на място 19 годишна студентка в Благоевград. Първоначално, момичето получило предимство на пешеходната пътека от шофьора на камиона. Секунди по-късно на съседната пътека той я прегазва. Oт общината и КАТ заявиха, че кръстовището е сравнително добре обезопасено, но правилата за движение не се спазват. 

Състуденти на Фатиме от курса за медицински сестри в Югозападния университет положиха цветя на мястото на трагични инцидент, а по-късно снощи имаше и бдение, което прерасна в пътна блокада. Над 1 час кръстовището беше блокирано от над 400 студенти, колеги на загиналата. 

След бдението на кръстовището, студентите се отправиха на мирно шествие. На няколко пъти спираха движението по оживени булеварди. Пред общината студентите поискаха среща с кмета. 

Очаква се още утре да се положи шумяща маркировка в района на студентските общежития. Хората в квартала започват и подписка с искане за обезопасяване на кръстовището