Стотици граждани се включиха в шествието за 24 май в столицата

В своята реч кметът на София Йорданка Фандъкова заяви, че първокласниците са "призваните да пазят словото"

24.05.2017 | 12:53 Редактор: Жанета Нейкова
Стотици граждани се включиха в шествието за 24 май в столицата

В центъра на София бе организирано шествие по случай празника на славянската писменост и култура 24 май, което стартира от Народното събрание, премина по улиците на столицата и завърши пред Народната библиотека "Св. св. Кирил и Методий", където в 11 часа бяха произнесени официалните речи на президента на Република България Румен Радев и кмета на столицата Йорданка Фандъкова.

Въпреки лошото време стотици деца, ученици, учители, студенти, граждани, както и депутати и учени от БАН се включиха в тържествата в града.

В 11 часа пред паметника на пресветите братя Кирил и Методий, изработен от скулптура Владимир Гиновски, българският патриарх Неофит лично извърши водосвет и заяви, че "всички ние сме призвани към продължаване на боговдъхновеното дело на братята Кирил и Методий".

Кметът на София Йорданка Фандъкова започна своята реч като насочи вниманието към атентата в Манчестър:

"В този момент едни семейства в друг голям град скърбят за своите деца и близки, загинали в чудовищния атентат срещу човечеството", каза кметът.

Фандъкова се обърна специално към децата, които тепърва тръгват на училище като им каза, че точно те са хората, които са призвани да пазят словото, защото "техните желания и любопитство са разказите за нашето бъдеще".