Стартира пролетният базар на книгата

В културната програма са включени близо 50 премиери на най-новите книжни заглавия у нас

23.05.2017 | 21:26 Редактор: Василена Василева
Стартира пролетният базар на книгата

Пролетният базар на книгата започва днес, в навечерието на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. В културната програма са включени близо 50 премиери на най-новите книжни заглавия у нас. Издателите са категорични, че младите хора четат най-много.

Наблюдава се огромен ръст при така наречената young-adult литературата.

Въпреки интереса от страна на младите читатели, социологически проучвания свидетелстват за спад при продажбите на книги. Близо 70% от българите и техните семейства не са си купували книга през последната една година.

Димитър Николов отговорен редактор 24:11 Има група от постоянни читатели , която е голяма и нарастваща и която си купува почти всичко ново което излезе и което е хубаво и тази група изобщо не е малко и за щастие тя е на панаира още от първия ден.

Разбира се засилващата се тенденция към ползване на онлайн литература вероятно също допринася за спада на книжните продажби. 13:46 Това е една гибел, защото с 500 книги в електронното, човек има книги да купува книги които харева.

Веселин Тодоров, председател на Асоциация "Българската книга" споделя, че купуването на книга не е критерий за четене, защото много хора четат в библиотеки.

Според последни проучвания обаче едва 13 % от българите са взимали книги от библиотека в последната една година. Останалите 87% твърдят, че не са.