"Хари Потър" е любимата книга на 18-годишните у нас

Антон Дончев е единственият български автор в топ 18

18.05.2017 | 15:46 Редактор: Тодор Петров

Кои са любимите 18 книги на 18-годишните? Списъкът е съставен след мащабно представително проучване, проведено сред ученици на възраст между 17 и 19 години в София, областни центрове и по-малки населени места в периода февруари – март 2017 г. В него един автор е представен с цели 3 заглавия, намират място от детски класики и фентъзи до съвременни еротични романи.

"Хари Потър" е любимата книга на 18-годишните. "Малкият принц" и "Граф Монте Кристо" също са в челната тройка. Само Антон Дончев от българските автори е в топ 18. Романът му "Време разделно" се нарежда на 7-а позиция, преди "Властелинът на пръстените". 

Тийнейджърите поставят "50 нюанса сиво" преди "Мечо Пух", а Джон Грийн присъства с 3 книги, които са преди "За мишките и хората" на Стайнбек, "1984" на Оруел и "Да убиеш присмехулник" на Харпър Лий.

Сред любимите съвременни български автори на 18-годишните са Людмила Филипова, Георги Господинов и Емил Конрад. А когато става дума за българска класика, младежите вероятно са повлияни и от вкуса на родителите си.

Списъкът с 18-те книги на 18-годишните е част от инициативата на вестник "24 часа" и "Виваком" за съставяне на списък с незадължителна литература, която всеки човек трябва да прочете.

Вижте повече в репортажа на Ива Григорова: