Герджиков с критики към БСП: Отказът за Златева - егоизъм

Ценните кадри в България са национално ценни, коментира служебният премиер

02.05.2017 | 13:01 Редактор: Василия Пейчева
Герджиков с критики към БСП: Отказът за Златева - егоизъм

Служебният премиер Огнян Герджиков разкритикува БСП и лидерката й Корнелия Нинова за нежеланието да оставят служебния вицепремиер Деница Златева и в кабинета на Бойко Борисов, за да продължи работата по българското председателство на Съвета на ЕС.

Герджиков нарече това егоизъм и обясни, че и той самият е преговарял с шефката на социалистите, за да остави Златева в кабинета на ГЕРБ и патриотите.

"Наистина смятам, че ценните кадри в България са национално ценни и не трябва партиите да си ги стискат при себе си", каза служебният премиер.

Той разказа, че е поканил Корнелия Нинова преди две седмици с молба да преосмисли решението си.

"Тя каза, че това не е нейно решение, а е решение на Бюрото на БСП и ми обеща да го внесе за пререшаване. За съжаление резултатът бе същият, те заявиха, че няма да дадат госпожа Златева на България", каза Герджиков.

Той направи коментара си по време на пресконференция, на която отчете свършеното от служебния кабинет. На брифинга присъства и самата Златева, която благодари за оценката на работата й.

Тя обясни, че сама е взела решението си да не остава в редовното правителство като се съобразила и с позицията на Изпълнителното бюро на червените.

"Ще помагам на човека, който ще поеме от мен поста. Когато поех поста заварих празен кабинет, но няма да предам на наследника си три плика, а пет големи папки", обясни Златева.

По време на пресконференцията Герджиков обяви, че е бил щастлив да работи с президента Румен Радев.

"Не е речено, че в условията на демокрация ние е трябвало да бъдем абсолютно единодушни, но това е смисълът на демокрацията. Щастлив съм, че можах да работя с президента Румен Радев", каза още Герджиков.

По време на отчета си служебният премиер обяви за постигната основната цел на екипа му – провеждането на предсрочните избори.

Другият приоритет, с който екипът му се справил, е подготовката на българското председателство на Съвета на ЕС.

Огнян Герджиков писа четворка по четирибалната система на работата на кабинета си.

Сред най-важните решения на кабинета си той отчете по-голяма събираемост спрямо същия период на миналата година, спад на престъпленията, намаление на убийствата и грабежите, приет проект на стратегия за научните изследвания, изплатени над 210 милиона лева от Министерството на земеделието и др.

"Излишъкът в бюджета е над 1,6 милиарда лева, а приходната част 785 милиона лева. Това говори за добре работеща икономика", обясни още Герджиков.

"Ако вие не можете, нека историята отсъди успешен ли е бил мандатът на петото служебно правителство", сложи край на отчета си служебният премиер.

Обобщава Гергана Венкова: