Борисов обеща: Ще мислим за ръст на доходите!

Бъдещият премиер иска затвор за работодатели, които пречат на синдикатите

02.05.2017 | 12:52 Редактор: Анисия Иванова
Борисов обеща: Ще мислим за ръст на доходите!

Вместо мир и социален преоритет, темата е превъоръжаване. Така лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов описа реалността пред конгреса на КНСБ, който се провежда днес. Бъдещият премиер обясни, че секторите, за които днес отиват пари са два: Бежанци и въоръжение.

"ЕС не ме чу, когато говорих преди години да затворим външните граници и всеки, който влиза, да го прави през КПП-та и да отива само там, където го искат. В момента и ЕС, и ние харчим мното пари и не се вижда краят на кризата", обясни лидерът на ГЕРБ.

Той обяви, че от управляващите се искат нови милиарди в сфери, в които хората не усещат. Борисов допълни, че сме свидетели на надпревара между страните и липса на воля - световните лидери да решат проблемите по дипломатичен начин.

Лидерът на ГЕРБ даде да се разбере, че пред нас като държава стои изискването на партньорите и на НАТО да се превъоръжаваме, а това струвало милиарди.

"Войните, които се водят са безсмислени - хиляди човешки жертви, милиони бежанци, огромен натиск върху икономиките на стараните, особено по периферията... Финансовата криза в Гърция, проблемите в Македония, превръщат България в държава от чиято стабилност ЕС има нужда", обясни Борисов.

Въпреки проблемите обаче бъдещият премиер остави надежда, че властта ще мисли и за доходите на хората.

"Ще се постараем, този път нямаме милиардите за американските централи, за КТБ, за "Белене", така че има глътка оптимизъм да можем и за сферите, които са изведени като приоритет от синдикатите", каза той.

Бойко Борисов обясни, че ръстът на доходите зависи пряко от социалния пакет на Юнкер и поиска той да бъде приложен във всички държави на ЕС.

"Разликата в заплащането на един работник тук и в Европа е едно към десет", сметна лидерът на ГЕРБ. Според него чрез социалния пакет можело да бъдат вдигнати доходите на част от работещите – най-вече онези в мултинационалните компании.

Борисов обеща и да продължи битката с корупцията и контрабандата.

"Всяко отверстие, откъдето изтичат държавни пари, трябва да се затвори и да се мисли за повишаване на доходите", обяви той.

Бъдещият премиер обеща да се реализира и идеята за поправка в НК, която да криминализира действията на работодател, който пречи на създаването на синдикат.