Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Лидерът на КТ "Подкрепа": Партиите работят срещу работниците

Взимаме близо два пъти по-малко от това, което произвеждаме, посочи Димитър Манолов пред Bulgaria ON AIR

01.05.2017 | 20:02 Редактор: Тодор Петров
Лидерът на КТ

Никой политик няма право на този празник да каже "ние сме били винаги коректни към работниците". Всички партии работят срещу работниците. Този празник не е техен, а наш, коментира председателят на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов пред Bulgaria ON AIR в Международния ден на труда.

Той обяви, че производителността на труда у нас е малко над 40% от средната за Европейския съюз, а доходите ни са от порядъка на 24%. 

"Взимаме близо два пъти по-малко от това, което произвеждаме. Причините са единствено и само политически. Нивата на заплащане в една държава са само политически фактор", настоя Манолов в предаването "Денят ON AIR".

Гостът в студиото на Владимир Сиркаров добави, че в България вече няма евтини работници, защото тези хора са избягали в чужбина. По думите му ефективността не зависи от работника. 

"В България объркахме образователната си система до степен на безобразие. Когато не възпитаваме у младите хора усещането, че е много важно да имаш трудови умения и да се стремиш да бъдеш по-добър, ние ще я караме така", каза още Димитър Манолов.

С категорично "не" отговори лидерът на КТ "Подкрепа", запитан трябва ли минималната работна заплата да е специфична за различните региони в страната. 

"Дълбоко погрешно е, че у нас има регионализация на заплащането. Трябва да стане така, че високите доходи да качат цените, а не обратното", посочи той.

От новото правителство Димитър Манолов очаква да бъдат предприети решителни стъпки в системите на образованието и здравеопазването.

"Най-голямата експертиза, когато става дума за труда, е при нас. Хубаво е част от нещата, които предстои да се извършат, да ни бъдат възлагани", завърши той.