Засаждат 3 000 дръвчета в Западен парк в столицата

Те ще имат ключова роля в подобряването на качеството на въздуха, смятат еколози

22.04.2017 | 12:15 Редактор: Тодор Петров
Засаждат 3 000 дръвчета в Западен парк в столицата

Със засаждането на 3 000 дръвчета в Западен парк в София ще бъде отбелязан Международният ден на Земята. 

Решението за инициативата беше взето, след като районът пострада сериозно от нелегална сеч през зимата. Последвала проверка показа, че в контактен център на Столичната община са заведени няколко сигнала по проблема.

Оказва се, че предприетите мерки за ограничаването на незаконната дейност са крайно неефективни. Изготвен бе проект с предложения за опазване на Западния парк.

Еколозите припомнят, че новите дръвчета имат ключова роля в подобряването на качеството на въздуха. Това е особено значим фактор, на фона на обявеното решение на съда на ЕС да осъди България заради системно нарушаване на допустимите норми на замърсяване на атмосферния въздух. 

"Хората са дошли в събота сутрин, защото са с добри сърца и вярват в това, в което и ние вярваме - природата и градската среда в София имат нужда от подкрепа. Днес с нас има над 500 души. Най-после имаме възможност да направим по-масирани действия. Това е само началото на едно партньорство със Столична община, в което ще засадим десетки хиляди дървета. Ползите от дърветата са много и качеството на атмосферния въздух е пряко зависимо от тях", сподели организаторът на събитието Никола Рахнев пред репортер на Bulgaria ON AIR.