България сутрин

Всеки делник от 6:30 часа
още

Нова система за мониторинг на въздуха следи замърсяването в реално време

Това е първата частна разработка, инициирана от будни граждани

07.04.2017 | 08:24 Редактор: Мария Аладжова
Нова система за мониторинг на въздуха следи замърсяването в реално време

В деня, в който стана ясно, че България е осъдена заради мръсния въздух, двама българи представиха разработка, която може да е част от решението на проблема. Става въпрос за частна мрежа за независимо измерване на чистотата на въздуха, данните в която се получават от преносими станции.

Стойността на една станция е около 70-80 лева. Тя си служи с датчици, които засичат вредните вещества във въздуха и дават информация в реално време.

"В света умират 7 млн. души годишно от замърсяване. Колкото повече се ровим в темата, толкова повече разбираме, че мръсният въздух е основна причина за много болести като рак, деменция, Паркинсон, Алцхаймер - усложнения, които водят до бавна и мъчителна смърт", посочи в "България сутрин" Стефан Димитров.

Вградените засега датчици в уреда са за прахови частици, атмосферно налягане, влажност и температура, но съвсем скоро създателите му смятат да добавят и такива за двуокис, въглероден окис и азотен двуокис, които също влизат в опасните за човешкия организъм вещества.

"Всеки, който осиновява станцията, плаща цената за частите, нето цената, а пък ние и приятели доброволци ги сглобяваме и помагаме на хората да разберат как да ги инсталират вкъщи", обясни още Стефан.

Данните от мониторинга на замърсяването могат да бъдат проследени в sofia.maps.luftdaten.info, а във Facebook вече има група по темата.