Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Експерт: Имаме най-мръсния въздух в ЕС

Причините за това са отоплението на дърва и дизеловите автомобили без прахов филтър, каза екологът Боян Рашев пред Bulgaria ON AIR

11.04.2017 | 20:51 Редактор: Иван Берберов
Експерт: Имаме най-мръсния въздух в ЕС

България има най-ниското качество на въздух по отношение на фините прахови частици в Европейския съюз, посочи екологът Боян Рашев.

Според него дизеловите автомобили имат много сериозен принос към проблемите в София и Пловдив.

"Спрямо справка на МВР за март месец регистрираните дизелови автомобили са повече от бензиновите. Потреблението на горивото се е покачило от 30% до 70%", каза той в студиото на "Денят ON AIR".

Рашев бе категоричен, че трябва да се регламентира вносът на дизелови коли като не се допускат в държавата тези без филтър на фините частици. 

Друг фактор, който екологът посочи за замърсяване на въздуха е използването на дървен материал и въглища за отопление. 

"Държави като Германия и Великобритания имат проблем с азотните оксиди, поради трафика. У нас имаме с фините прахови частици, поради горенето на дърва и въглища". 

В провинциалните градове качеството на въздуха през зимата е много по-лошо, отколкото в София и Пловдив, допълни експертът пред Bulgaria ON AIR.

"В провинциалните градове и села няма измервателни станции за чистотата на въздуха. Все едно, ако не се измерва замърсяването, то не съществува".

Гостът посочи, че в София и Пловдив има отчетено намаление на съдържанието на прах във въздуха. 

"Пловдив в последните 3 години има много чувствително намаление на съдържанието на фин прах. Фактор за това е, че Пловдив е най-бързо развиващият се град в България. Но не виждам как София ще достигне тези нива на чистота на въздуха" заключи Боян Рашев.

Чуйте още!