Журналист: Положението е тежко, но нова политика няма

Близките предизборни обещания са заявка за коалиция, каза Владимир Йончев пред Bulgaria ON AIR

26.03.2017 | 19:29 Редактор: Иван Берберов
Журналист: Положението е тежко, но нова политика няма

В изборното студио на Bulgaria ON AIR писателят Алек Попов и журналистите доц. Георги Лозанов и Владимир Йончев коментират какво ново видяхме в тази предизборна кампания.

"Поне 4-5 партии направиха близки обещания. Това бих го определил като заявка за коалиция. Всички искат да променят едни и същи неща - увеличаване на социалните помощи, повече сигурност, по-добро образование. Все едно показват колко са сходни", каза журналистът Владимир Йончев пред Bulgaria ON AIR.

Неговият колега журналистът доц. Георги Лозанов добави, че в тази предизборна кампания сме станали свидетели на силен популизъм и голям натиск върху политиката ни отвън.

"За първи път имаме доста сериозен външнополитически натиск. Интересно е, че политиците правят изказвания, че положението е тежко, но няма ново поведение и нова политика. Действително това е една популистка ласка към избирателя", заяви доц. Лозанов. 

Той също така сподели опасенията си от липса на конфликт и противоречия в предстоящото правителство.

"Разговорът между политиците става по-важен от избирателите и от днешния ден. появата на конфликти, когато са открити и явлени, в една демокрация са нормални. Няма нищо по страшно от това два контрастни опонента да се коалират и да работят заедно. Ако това стане, що може да говорим за тоталитаризъм", сподели страховете си доц. Лозанов.

Алек Попов заяви, че иска от следващите управляващи да се продължи в предвидима посока. Иска България да остане в Европейския съюз. Според него вината за състоянието, в което сме не е само на политиците. Той смята, че те са събирателен образ на народа.

"Никъде политиците не са светци. В нас не е много по-различно от другите европейски страни. Политиците са такива, каквито ние си ги избираме. Не бива да се очакват невъзможни неща от тях. Но искам България да продължи в една предвидима посока, трябва да останем в Европейския съюз", сподели писателят.

Вижте още във видеото: