Все гласуваме за по-малкото зло, младите все пасуват

Българските политици смятат себе си за самодостатъчни и не полагат усилия да достигнат до хора, коментират пиар специалисти

26.03.2017 | 18:28 Редактор: Луиза Божинова
Все гласуваме за по-малкото зло, младите все пасуват

В изборното студио на Bulgaria ON AIR пиар експертът Радина Ралчева определи два типа гласуване - протестен вот, който може да се изрази в това, че избирателят не подкрепя никого и престижен вот, когато гражданинът гласува за този, който смята, че ще победи.

"Днес гласувах съвсем спокойно с мисълта, че правя добър избор, имах за кого да гласувам. Но в последните десет години гласувах на принципа по-малкото зло", сподели Ралчева в студиото на Симеон Белев и Лора Инджова.

Според треньора по лидерство Ивайло Кунев склонността да търсим силни лидерски образи, които "да ни спасят", се поражда от локуса на контрол - даден човек има проблем, но някой друг трябва да го реши. Той пък посочи, че лидерският образ на натурална алфа привлича спонтанно вота и след това ерозира. 

"Натуралните алфи са много силни на първи избори, но не се подобряват", уточни той.

"Ако искаш промяна и не отидеш да гласуваш, независимо за кого, е като да си болен, да си стоиш вкъщи и да чакаш да ти мине без да си купуваш лекарства", обясни Александър Христов от Българско дружество за връзки с обществеността.

По отношение на младите хора, Радина Ралчева каза, че те имат много висок праг, не обичат авторитетите, а традиционните български политици смятат себе си за самодостатъчни и не полагат усилия да достигнат до хора, които не ги харесват и дори не говорят езика на младите.

"Нашите млади не са по-различни от младите по целия свят. Те не обичат конформизма, имат други неща в главата си и политиците по цял свят не могат да достигнат до тях с начина, по който говорят", допълни Христов.

Според Ралчева има една фундаментална пропаст между това, което хората си мислят, че искат и това, което реално демонстрират, че искат, когато гласуват. "Когато дойдат избори те продължават да избират хора, които правят едно и също и то не е това, което те са заявили, че искат. Това се дължи на факта, че политическата класа създава усещането, че който и да дойде на власт ще е все такъв като тях", обясни тя.

Христов коментира още, че политиците са започнали да се държат хулигански, защото може би смятат, че това поведение е печели. По думите му, когато няма ясни послания, гражданите започват да гласуват за гамени и псевдопатриотични формации.

Целия разговор вижте във видеото:

Всичко, което трябва да знаете за вота – на Facebook страницата ни!