Предизборната кампания - скучновата. Нови избори? Възможно е

Нено Димов и доц. Росен Стоянов коментираха пред Bulgaria ON AIR как виждат политиката в бъдеще

26.03.2017 | 09:30 Редактор: Луиза Божинова
Предизборната кампания - скучновата. Нови избори? Възможно е

Политологът Нено Димов и преподавателят по политическа комуникация доц. Росен Стоянов оцениха предизборната кампания като "изключително скучновата" и предположиха, че в бъдеще може да има нови избори. 

"Това са едни избори, които започват да очертават един период на преминаване към нова база. Това, което се случваше в България през последните 25 години започна през едно силно идеологизирано противопоставяне, което замря през 2001 година", каза Нено Димов в студиото на "44–тите" по Bulgaria ON AIR.

По думите на политолога, успоредно с това се е създало едно противопоставяне на новите консервативни и либерални тенденции, които се развиват в САЩ, Холандия, Франция, Австрия. 

"От тази гледна точка беше нормално предизборната кампания да е относително скучна. Всички български партии се позиционираха в едно консервативно пространство и търсиха различията в него", уточни той.

На въпрос доколко здравословно е непрекъснато да бъдем в избори, Росен Стоянов обясни, че няма нищо лошо в изборите, но важното е да има какво да избираме и да знаем какво ни трябва. 

"Важно е ние самите като избиратели да решим какви сме - либерални, консервативни или със социалистически идеи", подчерта той.

Димов е на мнение, че изборите са нещо важно и призова да се участва във вота днес, защото гласът на хората има значение. Според Стоянов новоизбраната власт трябва да направи така, че парламентът да изкара толкова, колкото е необходимо, съобразявайки се с желанието на суверена. 

"Ако не направят това пак ще имат не толкова много време поради желанието на същия суверен", поясни той. "Надявам се да видим в техните действия една рационалност, визионерство и перспектива", пожела Стоянов.