Създават ли политиците постистина?

Коментар на публициста и дипломат Леа Коен в студиото на Bulgaria ON AIR

26.03.2017 | 09:53 Редактор: Тодор Петров
Създават ли политиците постистина?

Политиците не само могат, а са длъжни да говорят с категорията на истината. В днешно време до голяма степен наблюдаваме отклонение. Абсолютната истина е хоризонт, към който непрекъснато се стремим.

Това каза в студиото на Bulgaria ON AIR публицистът и дипломат Леа Коен в деня, в който избираме нов парламент. Тя не е съгласна с твърдението, че нито един политик не може да казва истината, тъй като трябва да се съобразява с електората. 

"Между фактите и институциите стоят медиите, които ги предават на публиката. В Германия Меркел е почтен политик, който не се страхува от истината и фактите. Постистина е, че рейтингът измерва лоялността на един политик", обясни гостът в студиото на Мартина Ганчева и Владимир Сиркаров.

Според Леа Коен дълбокият конфликт в САЩ по време на президентските избори и изгонването на медии от страна на Доналд Тръмп, показват, че в един момент медиаторната роля на медиите стига критична точка, при която избухва конфликт.

По думите й консервативна революция , която тя вижда в някои държави, може да се извърши, след като се е състояла либералната революция. 

"В България такава не се е състояла, българското общество е ретроградно. Партиите не могат да изпратят силни послания и това се вижда по слабото им влияние", посочи тя и добави, че има имитационен процес, който е абсолютно неуместен. 

"Тези типове консерватизъм не са особено полезни, защото България направи много важен избор - приобщаването към Европа и европейските ценности", заключи Леа Коен.