Проблеми в Бурса заради попълването на декларациите за гласуване

Решаващите органи в София са слепи и глухи, ограничават правото ни на вот, заяви председателят на изселническата организация

26.03.2017 | 08:57 Редактор: Жанета Нейкова
Проблеми в Бурса заради попълването на декларациите за гласуване

Изборният ден започна както у нас, така и в чужбина. Точно в 7 сутринта отвориха избирателните секции. 

Репортерът на Bulgaria ON AIR Гергана Венкова предаде на живо от Бурса, Турция, че изборният ден там започна очаквано с много проблеми. 

Атмосферата пред осмата секция в южната ни съседка, която е разположена в консулството на България, е напрегната. Дълга опашка от желаещи да гласуват се изви от рано сутринта. Някои от хората чакат на нея от 6 сутринта. Опашката нарасна двойно в рамките на 30 минути. 

Причината е възстановеното изискване на Централната избирателна комисия всеки собственоръчно в самите избирателни секции да попълва декларацията си, че не е гласувал на друго място. 

Проблем се оказа, че определени застъпници на една от политическите сили искат в секцията да бъдат пускани повече хора, които на място да попълват декларациите си. От друга формация, опонент на първата контрираха, че това е недопустимо.

Сега и двете формации спорят по колко души да влизат в секциите, като, по последни данни, те са се споразумели са по 3-ма.

Само час от началото на изборния ден в конкретната секция в консулството на България са гласували само 10 души. 

"От 6 сутринта чакаме да гласуваме. В другите държави имат помощници при попълването на декларациите, ние защо нямаме?" - ядосва се един от чакащите да гласува.

Хората са категорични, че ако трябва ще чакат през целия ден и дори до утре, за да гласуват.

Ситуацията коментира на място и Юксел Юзкан, председател на изселническата организация в Балгьоч. Той твърди, че не одобрява последните решения на ЦИК и ги нарече "дискриминативни".

"Решаващите органи в София са слепи и глухи. Целта им е да ограничат правото ни на вот", категоричен бе той.

Юзкан допълни, че не иска да се повишава напрежението по време на гласуването и заедно с консулските служби смятат да обикалят по секциите и да разговарят с гласоподавателите. 

Председателят посочи, че майчиният език на хората в Турция не е българският, но той им е официалният и ще говорят и уважават езика. Но, най-вече младите сред тях, не умеят да говорят български. 

"И да знаят, не могат да овладеят кирилицата", твърди той. 

Опашката пред консулството на България в Бурса продължава да се увеличава. Репортерът на Bulgaria ON AIR остава на място, за да следи ситуацията.