Очаква се напрежение в Турция в изборния ден

Причината е отново въведеното изискване на ЦИК за попълването на декларациите на тези, които предварително не са заявили, че ще гласуват

25.03.2017 | 14:29 Редактор: Жанета Нейкова
Очаква се напрежение в Турция в изборния ден

Извън страната избирателните секции са 371  в общо 70 държави. Най-много секции има във Великобритания. Там те са 58. В Турция са 35. 

Специалният пратеник на Bulgaria ON AIR Гергана Венкова бе пред българското консулство в Бурса, от където тя информира, че секциите са точно 8, за разлика от предишните парламентарни избори през 2014 г., когато са били 36.

Тя ни информира още, че се очаква напрежение утре в Бурса, но и в цяла Турция, защото Централната избирателна комисия отново въведе изискването декларациите за тези, които предварително не са заявили, че ще гласуват, да бъдат попълвани на място в самите секции.

Много от българските изселници са забравили езика и не могат  да се справят сами с попълването на декларациите.  

На предишни избори пред входа на училището е имало лица, които са ги попълвали, но новото изискване на ЦИК заявява, че желаещите да гласуват трябва собственоръчно да напишат заявлението си и да го подписват пред членовете на секционната избирателна комисия.

Българските изселническите организации в района определиха този критерий като "дискриминационен". 

Пред българските изселници, които желаят да гласуват в неделя, имаше и друго затруднение - именно на границата.

Все още, ден преди изборите, има такива, които искат да гласуват в България. 

Заради проблемите, които имат българите в Турция с българско гражданство организацията на Тракийските изселници са заплашили, че ще направят масови протести в Одрин пред консулството ни.

Междувременно в Турция представителите на изборните секции очакват да получат своите бюлетини, които да отнесат в 7-те училища, в които ще бъдат разположени секциите.

Във всяка една изборна секция ще има по 2 хил. бюлетини и по 2 урни, като  едната ще бъде резервна. Изборният процес ще бъде охраняван от турската полиция.

В самото посолство, където ще се намира едната от секциите, ще има 30 хил. допълнителни бюлетини, ако желаещите да гласуват се окажат повече от предвиденото.