Вече доставят бюлетините в изборните секции в страната

Изборният ден започва утре от 7 сутринта

25.03.2017 | 13:55 Редактор: Жанета Нейкова
Вече доставят бюлетините в изборните секции в страната

За вота утре са отпечатани над 7 млн. и половина бюлетини. Днес изборните книжа ще бъдат разпределени по избирателните секции, които са над 12 хил.

Репортерът на Bulgaria ON AIR Милена Енчева бе в столичното 131-о училище, за да проследи как върви процесът по подготовката.

Бюлетините пристигнаха там малко след 12.00 часа, а представителите на секционните избирателни комисии имаха задължението да ги поставят на определено място. Утре изборните книжа ще бъдат разпределени по конкретните чинове, за да бъдат раздадени на избирателите.

Вече са подготвени и запечатани урните, в които ще бъдат слагани бюлетините. Те ще бъдат разпечатани чак след изтичането на изборния ден.

В "тъмната стаичка", където всеки избирател ще отбелязва своя вот ясно е оказано как да направи това. Гласува се единствено с знак "X", поставен със син химикал.

Указания има и за онези, които ще се възползват от правото си на преференция за втора поредна година на парламентарни избори. 

А малко над 6 млн. са българските граждани, които ще имат възможността да упражнят правото си на глас на утрешния изборен ден.

За втора година вотът е задължителен.

Изборният ден започва в 7.00 сутринта, а краят му ще е в 20.00 часа. Ако се наложи той да бъде удължен, това ще обявят представителите на Централната избирателна комисия. Той може да бъде продължен най-късно до 21.00 часа.