Културните институции у нас се нуждаят от спешен ремонт

Министерството на културата е подготвило близо 2 милиона и половина лева за ромент на културните институти у нас

16.03.2017 | 21:30 Редактор: Иван Берберов
Културните институции у нас се нуждаят от спешен ремонт

От спешен ремонт се нуждаят десетки културни институти у нас. След тежката зима и липсата на профилактични ремонти - нуждата е още по-голяма. 

Първият сигнал стана инцидентът в националната библиотека, където преди повече от месец падна част от тавана в една от читалните, при което пострада мъж. 

Оказва се, че освен библиотеката, в лошо състояние са сградите и на много други културни институции - като Музикалния театър.

В хранилището за декори на Музикалния театър локвите и мокрите декори личат и днес, макар снега да се е стопил преди няколко седмици. Причината: сградата няма хидроизолация, а цялата вода от задния двор се стича в основите на театъра и се просмуква в помещенията. 

Освен спешния ремонт, Музикалния театър се нуждае и от основен, който не е правен от построяването на сградата. 

Заради екстремната ситуация от Министерството на културата са взели спешни мерки. 

Изготвя се проект за установяване на щетите в Музикалният театър. Вече започна и ремонтът на покрива на Националната библиотека, след като преди малко повече от месец под натиска на снега се счупи и рани мъж. 

Ремонта е на стойност 20 хиляди лева. Но и тази културна институция се нуждае от много повече пари. 

Общо 2 милиона и половина е подготвило министерството на културата за ремонти на културните институти на страната за тази година. Очаква се ремонтите на културните институти у нас да започнат през лятото, когато и театралния сезон е слаб.

Вижте още във видеото: