Открит огън между ГЕРБ и БСП

За присъствието на кораби в Черно море

21.02.2017 | 21:55 Редактор: Мария Аладжова
Открит огън между ГЕРБ и БСП

Лидерът на БСП Корнелия Нинова атакува основния си опонент, председателя на ГЕРБ Бойко Борисов на тема НАТО и Черно море.

Вчера, след като стана ясно, че североатлантическият пакт засилва присъствието си в Черно море, Борисов обясни, че докато е бил на власт се е противопоставял на това.

"Ако служебният военен министър Стефан Янев се е съгласил за засилено присъствие на НАТО в Черно море, това означава, че в БСП са станали ястреби като Росен Плевнелиев, а само аз оставам гълъб", каза вчера Борисов.

Днес Корнелия Нинова му опонира: "Ястребът Борисов се опитва да се превърна във врабче, но нещо не му се получава".

Нинова беше категорична, че БСП е против превръщането на Черно море в плацдарм. Тя обясни и че от днешното становище на военното министерство стана ясно, че не сегашният кабинет, а предишният е дал разрешението за идването на НАТО в Черно море.

Тя обясни, че на 24 юни 2016 г. правителството на Борисов приема позиция да се подкрепят мерките на НАТО, насочени към увеличаване на сигурността в Черноморския регион, и дава мандат на национална делегация, водена от Плевнелиев, в която участват и министрите на външните работи и на отбраната Даниел Митов и Николай Ненчев.

"Такава позиция е изразена на срещата във Варшава през юли", категорична бе Нинова на специална пресконференция, цитирана от "Фокус".

Според нея това се потвърждавало и от отговор на въпроса, зададен от Криситан Вигенин на 15 юли 2016 г. към Външно

министерство и изслушването на тогавашния министър на външните работи Даниел Митов и на отбраната Николай Ненчев в комисията по отбрана.

"България е член на ЕС и НАТО и ние не подлагаме под никакво съмнение този факт, но сме против България и Черно море да бъдат използвани като плацдарм за военни действия", отсече Нинова.

Лидерката на БСП обясни и че Черно море трябва да бъде зона за мир и сигурност и припомни, че още в предишния парламент БСП е имала подобни предложения.