След ревизията: Сериозни нарушения в МО, МВР и министерствата на икономиката и здравеопазването

Има индикации за картелни споразумения, обяви служебният премиер Огнян Герджиков

17.02.2017 | 09:12 Редактор: Тодор Петров
След ревизията: Сериозни нарушения в МО, МВР и министерствата на икономиката и здравеопазването

Две седмици след като встъпи в длъжност служебното правителство излеза с оценка на кабинета "Борисов 2". В част от министерствата и сериозните сектори са открити нарушения и забавяне на обществените поръчки, а сигналите са изпратени до компетентните институции за последващи действия. 

Това стана ясно от официалното изявление на служебния премиер Огнян Герджиков, който представи обобщен доклад от проверката с акцент върху обществените поръчки.

Установени са по-сериозни нарушения в МВР, Министерството на отбраната, здравното министерство и това на икономиката. Анализът е показал, че през 2016 г. в Министерството на отбраната са проведени 113 процедури за възлагане на обществени поръчки, 31 от които са прекратени. При сключените договори в 45 от останалите 82 поръчки са установени нарушения. 

"При 9 има индикатори за измама и други сериозни нарушения. Останалите 36 са изпратени на Агенцията за държавна финансова инспекция", уточни Герджиков.

Министерството на икономиката пък залагало дискриминационни условия в техническите спецификации, имало и промяна на критериите за подбор след отваряне на офертите.

Служебният премиер обяви, че са открити нарушения в Агенция "Пътна инфраструктура" и Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средни предприятия. Установени са нередности също и в Агенцията по вписвания.

"Зачестили са случаите, за които има сериозни индикации за картелни споразумения. Те увреждат реалната конкуренция и икономика", категоричен бе Герджиков, но уточни, че наличието на картел се доказва трудно, а делата продължават с години.

От отчета става ясно още, че не са установени съществени нарушения на обществените поръчки в министерствата на финансите, транспорта и съобщенията, младежта и спорта, околната среда и водите, земеделието и храните, труда и социалната политика, образованието и науката, туризма, както и в това на енергетиката.

"Отправил съм категорично изискване към министрите всички неотложни обществени поръчки да бъдат възложени по всички правила на закона и да бъдат проследени от инспекторатите и одитните органи по министерства", настоя Герджиков.

Служебният премиер заяви, че за 14 дни не може да се направи пространен анализ и той ще продължи, но без това да е акцентът в работата на министрите. Като приоритет Герджиков отново посочи осигуряване на честни и свободни избори, както и подготовката на председателството на България на ЕС. Докладът ще бъде публикуван в пълния му вид в понеделник, уточни премиерът.

Огнян Герджиков коментира и масовото освобождаване от длъжност на областни управители, което предизвика остра реакция от ГЕРБ. Той подчерта, че освобождаването и назначаването на нови областни управители е осъществено изцяло в рамките на закона с решение на Министерския съвет. От страна на правителството не са изпращани писма до конкретни личности.

По думите на Герджиков кадровата политика по отношение на областните управители е публична, както и решенията по този въпрос.

"Политическата коректност изисква областните управители да бъдат така добри да подадат оставки, тъй като са част от предишното управление. Имаше случай, в който областен управител от Перник искаше отпуска по време на изборите", коментира още Герджиков.