Прокуратурата погна ръководни лица от МВнР

Зам.-министърът на външните работи ще отговаря за злоупотреба със служебно положение

20.01.2017 | 13:28 Редактор: Мария Аладжова
Прокуратурата погна ръководни лица от МВнР

Прокуратурата влезе и във външно мнинистерство и започна разследване по сигнал на гражданин срещу ръководни лица от министерството за престъпление по служба и безстопанственост. 

Вместо да проведе обществена поръчка МнВР е сключило две споразумения с Министерството на земеделието и храните, с които е ползвало тяхно дружество за закупуване на самолетни билети, хотелски резервации, медицински застраховки и служебни пътувания за служители си. 

Целта била облагодетелстване на търговското дружество, с което МнВР нямало сключен договор. Така му били платени 700 хиляди лева за услугите. От Външно не са се възползвали и от 50 процентна отстъпка, което оскъпило услугата с още 148 хиляди лв. 

Междувременно прокуратурата повдигна обвинение и на заместник-министъра на външните работи Христо Ангеличин за злоупотреба със служебно положение и неспазване на Закона за обществените поръчки. 

Той изпращал грами до посолствата за ползването на конкретна фирма за изграждането на телефонни централи по места. Сигналът за тези сделки е подаден от депутата от БСП Кристиян Вигенин. 

Прокуратурата продължава разследването и по двата случая.