Прокуратурата образува досъдебно производство за престъпление по служба в МВнР

Били закупени телефонни централи без обявена обществена поръчка

16.12.2016 | 14:36 Редактор: Мария Аладжова
Снимка: Олег Попов, Bulgaria ON AIR

По сигнала на Кристиан Вигенин е образувано досъдебно производство срещу длъжностни лица от МВнР за престъпление по служба, от което са могли да настъпят немаловажни вредни последици.

Това съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата, като уточняват, че на 24 ноември до главния прокурор Сотир Цацаров е постъпил сигнал от народния представител Кристиан Вигенин, съдържащ твърдения за незаконосъобразни действия. За отговорни се посочват длъжностни лица от Министерство на външните работи, свързани със закупуването на телефонни централи от българските посолства в чужбина, за които е следвало да се проведе обществена поръчка.

Според подадения сигнал българските посолства са получили индивидуални инструкции, придружени с фактури от фирмата доставчик, в която е описано оборудването и стойността на труда по инсталацията на телефонните централи. 

По разпореждане на главния прокурор е извършена проверка от Държавна агенция „Национална сигурност“, материалите от която са докладвани в Софийска градска прокуратура. 

С постановление на Софийска градска прокуратура е образувано досъдебно производство. Провеждат се активни процесуално – следствени действия, поради което повече информация на този етап не може да се предостави.