Депутатите се върнаха на работа с химна, отчети и скандали

Управляващи и опозиция влязоха в остър сблъсък за оценка за управлението на второто правителство на Бойко Борисов

11.01.2017 | 13:37 Редактор: Ирина Георгиева
Депутатите се върнаха на работа с химна, отчети и скандали

С химна, отчети и скандали. Така депутатите дадоха старт на кратката си пленарна сесия.

Въпреки че работата на 43-тото НС едва ли ще продължи след края на месеца, парламентарните групи спазиха традицията да заявят приоритетите си. Сред тях обаче не се оказа разглеждането на резултатите от референдума. 

"Това всъщност е първата пленарна сесия, която стартира с химн, след като малко преди да излязат във ваканция народните представители решиха, че така ще стартира всяка нова пленарна сесия", предаде репортерът на Bulgaria ON AIR Мария Папазова.

Въпреки това обаче засега денят показва, че през новата година в 43-тото НС няма да има нови привички. Управляващи и опозиция влязоха в остър сблъсък за оценка за управлението на второто правителство на Бойко Борисов. Очаквано БСП даде тежко негативна оценка, за разлика от ГЕРБ, които направиха много положителна такава. 

Парламентарните групи спазиха традицията и заявиха приоритетите си, но и те бяха насочени към предстоящите парламентарни избори, които се очаква да бъдат проведени до няколко месеца. 

От ГЕРБ отново настояха НС да се захване с темата за резултатите от Референдума, но останалите парламентарни групи блокираха това решение и отложиха разискването му.

Как преминаха дебатите?

"Крайно време е персоналната отговорност да замени неправомерното обобщение за сметка на работата на цялата институция", заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. 

"Две загубени години за България. Две безплодни години за народа ни", коментира лидерът на БСП Корнелия Нинова.

"Властта в самото начало беше порочно зачената, провалът беше предначертан. Ние нееднократно сме подчертавали това", заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

"Не разчитайте, уважаеми дами и господа, на това българите да имат кратка памет! Не можете да се маскирате като перспективна управленска алтернатива на ГЕРБ, като се възползвате от доверието към новия президент и превърнете работата на неговия служебен кабинет във ваш актив", продължи Цветанов.

"Има само един измерител на успешна политика и това е отговорът на въпроса живее ли днес народът по-добре след управлението на Бойко Борисов? Нека той да отговори", призова Нинова.

"ПГ на ГЕРБ счита за особено важно за пореден път да декларира желанието ни да се съобразим с вота от Референдума. Дялът на гласувалите в допитването българи е твърде голям за да бъде пренебрегнат. И ако законът за малко не направи Референдума задължителен, то моралът на ГЕРБ ни задължава да настояваме да се уважи желанието на избирателите за промяна в политическата логика на управление на държавата", заяви Цветанов.

"Имахте два месеца от референдума до днес, имахте две години на управление. И можехте да го свършите", каза още Корнелия Нинова.

"В рамките на този парламент не може да се очаква работа, освен предизборна кампания, която вече се провежда", обобщи Карадайъ.

Въпреки негативното отношение в пленарна зала за промените в ИК, ГЕРБ възнамерява да направи нов опит. Утре ПГ ще внесе промени в ИК, а ако не успее в този парламент, ще продължи да настоява мажоритарната система да се приеме и в следващия.