Снеговалежите ще отслабнат днес следобед

Оранжев код за силен вятър и сняг е обявен за 20 области на Северна, Източна и Южна България

06.01.2017 | 12:05 Редактор: Ирина Георгиева
Снеговалежите ще отслабнат днес следобед

България под снежна блокада. Прогнозите на синоптиците се оправдаха и валежите не спряха през цялата нощ. За днес е в сила предупреждение за опасно време за цялата страна. 

Оранжев код за силен вятър и сняг е обявен за 20 области на Северна, Източна и Южна България. 

Кодът е в сила за всички области без 8 от Западна България, в които е обявен жълт код за обилни снеговалежи, информират от Националния институт по метеорология и хидрология при БАН. 

В Северна България ще се образува снежна покривка около 25 см, в планинските части и повече. Със силния вятър и снеговалежите там и в Източна България, както и по високопланинските проходи ще има условия за виелици и навявания. 

Температурите ще се понижават и към 14.00 часа ще са предимно между минус 7° и минус 2°. Още следобед валежите ще отслабват, а през нощта срещу събота на места и ще спират.

Пътните настилки са предимно мокри и заснежени. 

Десетки населени места във Варненска област са без ток заради силния вятър. Пристанището в Морската столица е затворено за всички кораби, полетите от и към София тази сутрин от летище Варна са отменени. 

Въведена е пълна забрана за движение на абсолютно всички тежкотоварни превозни средства за територията на цялата страна.

Полицията предупреди хората да избягват пътуванията до неделя, ако е възможно.