Румен Радев алармира за спорна обществена поръчка

Според него АПИ е нарушила разпоредбата на премиера в оставка Бойко Борисов

03.01.2017 | 10:52 Редактор: Мария Аладжова
Румен Радев алармира за спорна обществена поръчка

Новоизбраният президент Румен Радев "хвана" Агенция "Пътна инфраструктура" в нарушение на разпоредбата на премиера в оставка Бойко Борисов да не се обявяват обществени поръчки от настоящата администрация. Обществена поръчка за изграждането на система за събиране на тол такси за 200 млн. лв. беше спряна след разговор между министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова и новоизбрания президент.

Съобщение на сайта на Пътната агенция от 29 декември информира, че е възобновена процедурата за възлагане на обществена поръчка за проектиране, изграждане и въвеждане на електронна система за събиране на тол такси от автомобилите над 3,5 т. Офертите се подават до 17 ч. на 5 януари 2017 г. и ще бъдат отворени на следващия ден – 6 януари, пише още в съобщението.

"Напомням, че премиерът Бойко Борисов на заседанието на МС от 21 декември 2016 г. нареди на своите министри спирането на всякакви обществени поръчки. В случай, че те са неизбежни, министър-председателят заръча те да се консултират с моя екип. Държа да уточня, че въпросната обществена поръчка, обявена в навечерието на празниците, не е консултирана с никого и не може да бъде квалифицирана като "неизбежна", посочва Радев в профила си във Facebook.

Без да оспорва законността му, той намира това решение за политически спорно.

"Считам, че правителството и държавната администрация трябва да спазват нареждането на премиера Борисов, който зае отговорна позиция на гореспоменатото заседанието на МС", настоява Радев.

В съобщението на АПИ се уточнява, че възобновяването на обществената поръчка става възможно след като Комисията за защита на конкуренцията и Върховният административен съд се произнесоха в полза на Агенция "Пътна инфраструктура" и оставиха без уважение искането за налагане на временна мярка "спиране" на процедурата.

След изявлението на Радев от Аенция "Пътна инфрасктура" съобщиха, че спазват препоръките на премиера в оставка Бойко Борисов да не се обявяват нови обществени поръчки в края на мандата на кабинета.

От АПИ уточниха, че обществената поръчка за тол таксите е възобновена на 29 декември, но не е обявена тогава. Датата, на която е обявена, е преди повече от девет месеца – на 5 април. От правителството пък е одобрена още в края на 2015 година – на 11 ноември.

Снимка: Олег Попов (Bulgaria ON AIR)