Масово явление е деца да раждат деца

Шест бебета проплакаха в "Майчин дом" на Нова година, три от тях са недоносени

02.01.2017 | 09:23 Редактор: Тодор Петров
Масово явление е деца да раждат деца

В последните години е масово явление деца да раждат деца. Това крие много рискове - както за майката, така и за новороденото. За тази тревожна тенденция алармира д-р Димитър Божилов от "Майчин дом" в София пред репортер на Bulgaria ON AIR.

"Формите на здравна просвета за тази част от населението е доста ограничена. Има го и фактора, че те не са здравноосигурени. Женят се рано и раждат рано по много деца", коментира д-р Божилов случая с първото бебе за 2017 г., чиято майка е едва на 13-годишна. 

В 23:16 на 31 декември се е родило последното бебе за годината в "Майчин дом" в София. Първото бебе за 2017 г. пък се появява на бял свят в 00:42 часа и е родено чрез цезарово сечение. Момиченцето е с тегло 1480 грама и с ръст 50 см. През двата дни са родени общо 6 бебета - 3 момчета и 3 момичета. Недоносените от тях са три.

Тенденцията е всяка година ражданията да намаляват. Общо за страната ражданията са с 2-3 до 5 хил. по-малко. Тази тенденция се наблюдава през последните 10 години, стана ясно още от думите на д-р Божилов. 

Според него проблемът е в това, че жените в ефективна възраст са основно зад граница. По думите му в България малка част от жените раждат повече от 1-2 деца. 

"Има известни трудности в качеството на живота и отглеждането на децата. Поради това хората се въздържат да отглеждат повече от едно дете", посочи докторът.

Той е на мнение, че масово за хората на първо място е образованието, след това кариерата, а за семейство се мисли след 32-35 години. Порази тази причина физиологичния срок на бременност се скъсява.

Вижте повече във видеото след 15:15 мин