Васил Едрев за снежния ад край Айтос: АПИ трябваше да забрани товарните превози

Около 90 души от закъсалите на пътя Карнобат-Бургас са настанени в айтоска детска градина

31.12.2016 | 11:30 Редактор: Ирина Георгиева
Васил Едрев за снежния ад край Айтос: АПИ трябваше да забрани товарните превози

Около 90 души от закъсалите на пътя Карнобат-Бургас са настанени в детска градина в Айтос. Това съобщи кметът на града Васил Едрев за Bulgaria ON AIR. По думите му сред тях има майки с деца, няма възрастни хора, нито болни.

"Хората няма как да са притеснени, защото са изненадани от обстановката, която се получи. Няма и как да не бъдат изнервени, тъй като процесът на отпушването на пътя е много бавен", обясни айтоският кмет и добави, че има дежурно медицинско лице, храна и топли напитки.

Създадена е голяма организация и мобилизация, в която участват служители от РУ - Айтос, от Пътно почистване, от Общинска администрация - Айтос, увери той.

"Вятърът е много силен, а видимостта е нулева. За много кратък период от време стават снегонавявания, които затрудняват извозването на автомобилите. Почти на ръка вадим автомобилите, но има още около 3 км автомобилен поток, който трябва да освободим", посочи Едрев.

По думите му на някои от автомобилите е свършило горивото, но има организация, която ще достави такова в туби, за да може да работят двигателите и да е топло в автомобилите.

"Въпреки огромният брой техника, който работи, веднага след това се образуват снегонавявания, но се надявам около 17 часа да бъдем с отворен път", заяви Едрев.

Според Едрев причината за създалата се ситуация не е лошото време, а липсата на техника да се реагира при такива условия.

"Може би АПИ, предвид обстановката, трябваше да забрани товарните превози. Една от причините за тапите и задръстванията са ТИР-овете, които закъсаха на главния път. Оттам се получи това, а може би това е и основната грешка, която не прецени АПИ - да вземе мерки да спре товарните превози", посочи Едрев.