Преяждането може да ни вкара в болница

Най-застрашени са стриктно постещите

27.12.2016 | 22:33 Редактор: Ирина Георгиева
Преяждането може да ни вкара в болница

Преяждането по празниците може да причини здравословни проблеми, дори могат да застрашат живота. Това предупреждават специалистите.

Доказват го и статистиката след като на Коледа има регистриран огромен брой пациенти с инфаркт вследствие на преяждане с мазни и тежки храни. Те са били приети в "Пирогов".

Българинът обича да си похапва и не само по Коледа.

"Лошите хранителни навици, които хората възприемат и липсата на двигателна активност са само част от нашия начина на живот", заяви хранителният консултант Яна Данаилова пред Bulgaria ON AIR.

Оттам идват и заболяванията, особено опасно е времето около коледните празници.

"Защото се развиват едни каскадни физиологични процеси в организма от преяждането, които могат да доведат до животозастрашаващи състояния", коментира доц. д-р Михаил Радионов.

Най-застрашени са стриктно постещите.

"Захранването трябва да става без да се прекалява с мазнините, с пържените неща и с тежките червени меса", добави доц.  д-р Михаил Радионов.

В дните след Бъдни вечер и Коледа са били приети 9 души с миокардни инфаркти, включително и млад мъж. Причината била взривоопасна комбинация от рязка смяна топло и студено, както и преяждането с мазни и тежки храни.

"Всичко това нещо в комбинация с алкохол, който е един мощен дразнител на стомаха", коментира още доц. д-р Михаил Радионов.

Същите опасности ни дебнат и около Нова година. А специалистите съветват избирайте качествени и леки храни и внимавайте с чашките.