България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Как да влезем във форма след коледното преяждане?

Обръщайте внимание на това, което консумирате, съветва хранителният консултант Яна Данаилова пред Bulgaria ON AIR

27.12.2016 | 07:59 Редактор: Луиза Божинова
Как да влезем във форма след коледното преяждане?

Лошото хранене е сериозна заплаха за здравето на човек. Традиционно преяждаме по време на коледните празници и то не защото се ограничаваме през цялата година, а защото решаваме, че чудесата стават и нищо няма да ни се случи. Уви, не е така.

В предаването "България сутрин" хранителният консултант Яна Данаилова каза, че е най-опасно да преяждаме с тежки меса, сирена, ядки, въобще с всяка храна, която е много калорична и с високо съдържание на мазнини.

"Протеиновите храни също са много по-трудно смилаеми. Неправилната комбинация между протеини и въглехидрати води до неблагоприятни последици", коментира Данаилова в студиото на Симеон Белев.

Тя апелира към всеки отговорен към себе си човек да проявява внимание към това, което консумира. Ако някой реши да изключи хранителна група от менюто си, воден от едни или други съображения, Яна Данаилова посъветва тази промяна да става постепенно и осъзнато.

Какви обаче могат да бъдат последствията от преяждането? В жива връзка пред Bulgaria ON AIR д-р Михаил Радионов посочи, че проблемът би могъл да бъде много сериозен, защото се развиват процеси в организма, които е възможно да доведат дори до състояния, носещи риск за живота на човека, който е злоупотребил с храната.

"Едномоментната злоупотреба с големи количества месни и пържени храни, плюс алкохол, действа като камшик върху стомаха, панкреаса и може да отключи развитието на тежки болестни процеси като възпаление на задстомашната жлеза, гастрити, язвена болест и претоварването на черния дроб", обясни в ефир началникът на клиниката по хирургия "Света Анна".

Д-р Радионов каза още, че ако прекаляването се изразява в чувство за пълнота и тежест просто трябва да се даде почивка на организма с по-леки храни, които не съдържат мазнини и белтъчини, важно е и количеството да бъде малко. Ако обаче има други симптоми - с болки и повръщане - най-добре е да се обърнем към лекар.

Целия разговор вижте във видеото: