По пътя на спасението: Православни бежанци от Ирак посрещнаха Коледа у нас

Уаад и семейството му са в бежанския център във "Враждебна" от шест месеца

26.12.2016 | 15:12 Редактор: Мария Аладжова
По пътя на спасението: Православни бежанци от Ирак посрещнаха Коледа у нас

Православни бежанци от Ирак празнуваха Рождество Христово в центъра за бежанци в кв. "Враждебна". Уаад и семейството му напускат Мосул през август 2014 г. Пътят към спасението на семейството започва от Турция и стига до София. В центъра за бежанци са от 6 месеца, а целта им е Германия, където жената на Уаад има роднини и близки. 

Уаад си спомня всяка улица, всяка миризма, всеки звук на Мосул, но връщане назад няма:

"Ислямска държава" влезе в Мосул - окупира и ограби домовете ни и заплаши да ни убие. Пред християните има три варианта. Първият е да платиш на "Ислямска държава" такса - джизие. Плащат го неверниците, тези, които не са мюсюлмани. Вторият вариант е да смениш религията си. И третията е да те убият. В града вече няма християни – може би един на хиляда човека", разказва той.

Уаад не е тръгнал към Европа, за да спаси живота си, а заради трите си деца. Сред тях е и 14-годишната Рахда, която въпреки нелеката си съдба, гледа с усмивка към бъдещето:

"Когато стигнем до Германия, искам да продължа да уча. Искам да се върна към стария си живот. Искам да стана лекар, защото обичам да помагам на хората", твърди Рахда.

Вижте цялата история в репортажа на Лъчезар Вълев: