България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Азхар Аломар за Сирия на празниците

"Хората продължават да празнуват, макар и цялата тази болка"

26.12.2016 | 12:02 Редактор: Мария Аладжова
Азхар Аломар за Сирия на празниците

Тези празници доста ме натъжават, защото съм далеч от родината и не мога да си отида там. Това каза в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR сирийката Азхар Аломар, която живее в България повече от 30 години и е част от фондацията "Ориент България".

"Хората продължават да празнуват, макар и цялата тази болка, тази мъка... Но хората имат опитмизъм. Не знам откъде го черпят, защото при мен вече почти се изчерпи", сподели тя.

"Празниците в Сирия са много хубави. За Сирия всички знаят, че това е началото на трите религии - юдеизма, християнството и мюсюлманството. Колкото и да казваме, че тази съветска власт, която е в момента, е пазила малцинствата, това не е вярно, това е абсолютна лъжа и измама, тъй като християните са били в Сирия 30% през 60-те години. А преди да започне революцията в Сирия, останаха само 8%", разказа още Аломар.

По празниците членовете на фондация "Ориент България" са посетили училище "Луи Брайл", а след това са били и във "Враждебна", където са се срещнали с бежански семейства.

"Беше много хубаво да видиш деца с български носии, танцуваха българско хоро и пяха български песни... Слава Богу децата бързо се адаптират. При родителите вече е по-трудно. Чувстваш болката, голямата болка в очите, на никого не му се иска да напусне своята родина", разказа Аломар.

И въпреки всичко тя все пак вярва, че ще има мир рано или късно и призовава за толерантност не само към бежанците, а към различните хора като цяло. Според нея именно това е ключът към мира.

Вижте във видеото целия разговор: