Двама машинисти са с обвинение за влаковата катастрофа в Хитрино

Кръгът на обвиняемите лица не е изчерпан, добавиха от прокуратурата

19.12.2016 | 19:05 Редактор: Ирина Георгиева
Двама машинисти са с обвинение за влаковата катастрофа в Хитрино

Лицата, на които се повдигат най-тежките обвинения за инцидента в Хитрино, са двамата машинисти в първия локомотив. Това са главният машинист Димитър Михнев и Радослав Петков. Това съобщи говорителят на Софийската градска прокуратура (СГП) Румяна Арнаудова. Припомняме, че машинистите са се движили с почти двойно по-висока скорост.

"Това е етапно разследване, доказателствата за вината на тези лица продължава да се събира, обогатява и допълва. Настъпването на инцидента категорично, според прокурорите, не може да се дължи единствено и само на действията на двамата машинисти", заяви Арнаудова.

Кръгът на обвиняемите лица не е изчерпан, добави тя. По думите й предстои събирането на още доказателства.

"Етапът на разследването не позволява да се направи правен извод за независимо съпричиняване на резултата от други лица. Обвинението не е окончателно", добави Арнаудова.

Срещу машиниста във втория локомотив няма повдигнати обвинения, тъй като той не е можел да въздейства на скоростта на машината.

Междувременно репортерът на Bulgaria ON AIR Михаела Карабельова съобщи, че няма данни за замърсяване в Хитрино и от тази гледна точка е абсолютно безопасно.

"Днес през целия ден и в момента продължава да тече операцията по обезопасяването на цистерните. Няма напрежение в хората. Има огромно желание да се приберат в домовете си. Голяма част от тях се оплакаха, че се чувстват неудобно да живеят при познати и в чужди къщи", добави още тя.

Само тези, на които домовете са най-пострадали, нямат голямо желание да се приберат, защото няма къде. Те са отчаяни и са наясно, че когато се успокои ситуацията, ще трябва да живеят във фургоните, осигурени след инцидента.

Все още няма настанени хора във фургоните. Това ще стане след като евакуацията бъде отменена. Потърпевшите ще трябва да кажат къде да бъдат настанени фургоните - дали в двора на къщата им или на обособена за това площадка. 

Хората получават помощи всеки ден - те си избират от това, от което имат нужда. Малко повече от милион и половина са даренията, събрани от БЧК.

Утре по време на заседание на Транспортната и на Вътрешната комисия ще бъдат обсъдени причини последиците и причините за инцидента.