Жителите на Хитрино се прибират у дома във вторник

Решението обаче все още не е окончателно, предупреди главен комисар Николай Николов

18.12.2016 | 11:27 Редактор: Мария Аладжова
Снимка: Олег Попов, Bulgaria ON AIR

Ще останем внимателни до края на операцията по изнасянето на цистерните от района на инцидента в Хитрино. Това заяви гл. комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция „ПБЗН“. 

„Надявам се вторник да е денят Х, както казваме, за влизане на жителите в селото, но не се ангажирам, решението ще го взема, когато съм напълно сигурен. За един два дни не бива да притискаме екипите“, коментира Николов, цитиран от "Фокус".

Междувременно министърът на транспорта в оставка Ивайло Московски даде подробности за хода на операцията. Днес успоредно с работата на пожарните екипи на мястото на инцидента, ще влязат и групи на ВиК и електроразпределителното дружество. Всички останали инфраструктурни съоръжения ще бъдат прегледани за готовност за пускане. От района на гарата в Хитрино вече е изведена цистерната, която вчера е била подготвена за извозване. Днес продължава работата по още три. 

„Последна остава цистерната, за която вече може да се каже, че и течът е спрял, по нея предстоят още малко манипулации и се надяваме всичко да приключи успешно“, съобщи Московски. 

Утре в читалището на село Тимарево ще има среща с жителите на Хитрино, на която представители на съответните служби ще дадат информация за резултатите от замерванията на атмосферния въздух, вода и почви, за да бъде спокойно населението, че няма изключение от стандартните норми.