Борисов: Четири цистерни бяха изведени днес

Премиерът в оставка отново посети Хитрино, за да провери как вървят работите по обезопасяването на района

17.12.2016 | 20:00 Редактор: Мария Аладжова
Борисов: Четири цистерни бяха изведени днес

Четири цистерни са изведени от Хитрино днес, информира премиерът в оставка Бойко Борисов, който е на място.
Петата се подготвя. "Утре в 7.00 часа палят крановете, тогава е първата оперативка, и петата отива нататък", посочи той, цитиран от "Фокус".

Премиерът обясни, че транспортният министър Ивайло Московски е говорил със специалисти от БАН, които да кажат кога могат хората да влязат в селото.

"Не можем да населим селото и да се окаже, че в някое мазе се е утаил газ, който да гръмне и да загине човек", коментира той и допълни: "Първия ден казах 10 дни, във вторник стават 10 дни".

"По 10 пъти на ден се координираме с колегите, знам, че я разбират тази работа и мисля, че още ден-два трябва да се изтърпи, за да стане всичко, както трябва", каза още премиерът в оставка.

По думите му максимално на висока скорост работят експертите, но те са на границата на риска.

"Първо искам изключително много да похваля, да благодаря от името на всички българи на тези над 770 човека – пожарникари, полицаи, газовици, от ЖП-то, кранисти, технолози. Всички, които помагат на населението – над 770 човека", допълни още той.

По думите му според европейската практика отстраняването на последиците от подобна авария трае повече от 3 месеца.

"72 къщи днес са оразмерени – врати, прозорци, каквото е необходимо. Утре продължаваме в този дух“, коментира Борисов. Той посочи, че за утре остава последната и най-рисковата цистерна, която изпуска газ. 

"Вторник, ако всичко е наред, ще започнем да населяваме“, допълни той.