Румяна Бъчварова: Има изтичане на газ от две цистерни в Хитрино

Ситуацията наистина се обостри в сравнение със снощи, каза гл. комисар Георги Костов

11.12.2016 | 10:50 Редактор: Луиза Божинова
Румяна Бъчварова: Има изтичане на газ от две цистерни в Хитрино

Има изтичане на газ от две цистерни в Хитрино. Това налага да обмисляме решенията по-внимателно, да предотвратим всякакви рискове, дори с цената на по-дълго време, в което ще се работи.

Това каза на брифинг от кризисния щаб в селото вътрешният министър Румяна Бъчварова.

"Можем да кажем, че ситуацията наистина се обостри в сравнение със снощи. Снощи имаше теч от една от цистерните, имаше и контролиран факел, който колегите от ГД "Пожарна безопасност" поддържаха, така че да няма обгазяване на населеното място", допълни главният секретар на МВР Георги Костов.

Той обясни, че температурите са паднали и този факел е загаснал.

"Сега с вдигането на температурите предстои населеното място да бъде обгазено. Затова и преценката вчера да бъде евакуирано цялото село Хитрино, от днешен поглед е изключително правилна", поясни Костов.

Той успокои, че на място работят най-добрите специалисти, с които разполага МВР, както и външни газови специалисти, които са доброволци и рискуват живота си в момента.

"Една цистерна е 40 тона, имаме 12 цистерни, 9 от които са с полипропилен, а другите с пропан-бутан. Достатъчно колосално, там има действително бедствие", заяви главен комисар Георги Костов.

В момента токът в Хитрино е спрян. Бензиностанциите са блокирани. Всяка искра може да е фатална.

Машина с течен азот е тръгнала към цистерните, за да замразява газа.

Властите призоваха хората от Хитрино да не опитват да пробият блокадата край бедстващото село, заради повишена опасност за живота и здравето им.