Продължава проверката след преливането на заразената с малария кръв в Русе

Тя беше разпоредена от Здравното министерство след като 80-годишен пациент почина

07.12.2016 | 17:27 Редактор: Ирина Георгиева
Продължава проверката след преливането на заразената с малария кръв в Русе

Продължава проверката след преливането на заразената с малария кръв в Русе. В нея вече участва и директорът на Националния център по трансфузионна хематология д-р Николай Андреев.

Проверката беше разпоредена от Здравното министерство след като 80-годишен пациент почина.

Студентът от Камерун, който е дарил заразената кръв, е настанен в Инфекциозното отделение на русенската болница. На този етап няма официална информация за неговото състояние.

Все още се изяснява защо студентът е бил допуснат да участва в кръводарителска акция след като е боледувал в миналото от малария.

От болницата обясниха, че очакват утре да станат ясни резултатите от вътрешната проверка. 

Пред главния държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев в случая става дума за груба медицинска грешка, а място за паника - няма.

"Нещата от техническа гледна точка са ясни. Да, наистина става въпрос за груба медицинска грешка - неотчитане на информация, която този млад човек, достатъчно съзнателен и интелигентен, е дал цялата налична информация. Всяка дарена единица кръв в България се изследва за 4 различни инфекции и ако има каквото и да е съмнение за преболедуване на други болести - съответният човек не бива да дарява, но когато има пряка, директна грешка - се вижда, че може да се получи и такъв резултат", обясни д-р Кунчев.

"Паниката няма основание, защото няма по какъв начин това заболяване, независимо от кой източник - от този или от друг, да предизвика заболяване, при който и да е било друг", добави д-р Кунчев.