Рибари тъжно споделят: Плетенето на мрежи е майсторлък, но занаятът отмира

Атракцията на Бургас в днешния празничен ден за града е рибарят Сталин Илиев, но какво разказва той?

06.12.2016 | 16:36 Редактор: Ирина Георгиева
Рибари тъжно споделят: Плетенето на мрежи е майсторлък, но занаятът отмира

Атракцията на Бургас в днешния празничен ден за града е старият рибар Сталин Илиев. Той показва как се плетат мрежи в импровизирано Никулденско градче и с тъга споделя, че занаятът отмира.

Никой не знае защо в Рибарското селище наричат родения край морето рибар - Шопа. И той не си спомня откъде идва прозвището му, но иначе разказва, че е рибар от 40 години и е известен с разказите си за премеждията в морето.

"Имал съм случай например със Змийския остров като ни намери шквалът и лодката не ще да запали, защото вълните скачат, моторът се намокри, на лопати тръгвам да се прибирам, но къде ще отидеш… и се случи така сякаш с Божията помощ някаква сила поде лодката и ме изхвърли на подходящ бряг", разказа Илиев.

Рибарят казва, че тази година морето е било щедро към морските вълци и уловът е бил богат.

"Тази година беше интересно като хванахме към 1500 паламуда, че и мрежите потънаха, не можем да ги извадим от водата", похвали се той.

Сталин Илиев обяснява, че плетенето на мрежи е майсторлък, но занаятът вече отмира. Рибарят днес си намери усърден ученик - младият Никола. 

"Ето срам, не знам как се плете мрежа, не знам как се връзва мрежа. Това са неща, които според мен бургазлиите трябва да ги знаем. Има поверие, че когато се прави нова лодка, в нея трябва да се вгради икона на Св. Николай", каза ученикът на рибаря Никола Парашкевов.

Сталин Илиев винаги носи икона на светеца в себе си, когато влиза в морето. 

"Аз се моля по-скоро на себе си да се оправя, а Господ ми помага за такива неща", заяви рибарят.

Пред иконата на Св Николай днес се помолиха и в храм "Св. св. Кирил и Методий". Църквата беше затворена цели пет години заради опасност от срутване, тъй като при строителни дейности в бяха подкопани основите и. Храмът беше укрепен със специална технология, която се прилага при спасяването на световни паметници на културата. В храма днес Сливенският Митрополит отслужи празнична литургия.