България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Никулден е! Вижте как да приготвите най-вкусния шаран

Необходимите продукти са праз лук, целина, орехи, моркови и чесън, каза шеф Николай Николов пред Bulgaria ON AIR

06.12.2016 | 07:39 Редактор: Луиза Божинова
Никулден е! Вижте как да приготвите най-вкусния шаран

6 декември е познат като Никулден или празникът на Свети Николай Мирликийски Чудотворец - един от най-почитаните християнски светци, покровител на моряците и рибарите. Честит празник на всички, които носят имената Николай, Никола, Никол, Николина и производни на тях!

Традицията на този празник повелява да отрупаме трапезата с рибни ястия, като най-традиционно е да направим шаран на днешния ден. 

На живо от кухнята си шеф Николай Николов разкри в предаването "България сутрин" тайните на това как да приготвим най-вкусния шаран през днешния празничен ден. Продуктите, които са необходими са праз лук, малко целина, орехи, моркови и чесън.

"Шаранът трябва да бъде пресен и по възможност див", каза шеф Николай Николов пред Bulgaria ON AIR. 

Рецептата е типично никулденска. Готви се около половин час, максимум 40 минути. Плънката е готова за не повече от 10 минути.

"Първо правим плънката. Сипваме олио без масло, добавяме праз лук, малко целина и моркови.  Хубаво е мазнината да бъде силна", сподели Николов. "След това се добавят оризът, доматеният сос, малко чесън и се запича. Накрая се слагат и стафиди. Шаранът съвсем леко се осолява."

След като плънката е готова, започва пълненето на шарана, след което се слага във фурната.

Готовият шаран трябва да е леко златист, оризът - добре сварен и месото да се отделя от костта. Сервира се обезкостен. Може да се гарнира с лимон, а като питие върви с бяло или червено вино.