Дни преди Никулден: Масови проверки по магазини и тържища за риба

Прясната риба може да се познае и с просто око - вижте съветите

02.12.2016 | 22:54 Редактор: Ирина Георгиева
Дни преди Никулден: Масови проверки по магазини и тържища за риба

Масови проверки по магазини и тържища за риба, дни преди Никулден започнаха инспектори от Агенцията по храните и Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА). Очаква се преди празника да се активизират и нелегалните търговци, които предлагат улов с неясен произход.

От най-голямото рибно тържище в страната, рибата прясна и замразена, тръгва към магазинната мрежа и борсите.

"За Никулден в момента излиза чернокоп - остатъчни количества, макар и малки. Ако имаме късмет ще има и за Никулден. И хамсия. Паламудът, за съжаление, свърши", заяви изпълнителният директор на тържището Ивайло Русинов.

Прясната риба може да се познае и с просто око, казват инспектори и дават съвети как да я разпознаем. Най-важно е да мирише на море, а не на амоняк.

"Дали е прясна - гледа се коремчетата да са гладки, да не са издути. Корнеята да е бистра, а именно очичките. Хрилете - на по-големите риби - да са светли", обясни д-р Уляна Гешева – инспектор в Областна дирекция на БАБХ-Бургас.

Освен хамсия и чернокоп, на трапезата на Никулден се слага и сладководна риба като шаран, толстолоб и таранка. За празника от рибното тържище излизат по 15 тона на ден и тръгват към магазинната мрежа. 

Тази година проверките са започнали по-рано като се проследява целият път на рибата - от лодката до магазина. Инспекторите казват, че търговците стават все по-изрядни, а потребителите все по-взискателни. Но не липсват и нарушители в магазините.

"Актът е съставен за това, че навън при непозволени условия се съхранява дълбоко замразена риба", заяви д-р Георги Митев, БАБХ-Бургас.

От началото на седмицата патрулни лодки на ИАРА следят за незаконен улов на риба в бургаските езера. 

"Установихме нарушители от ромски произход от ромската махала в Бургас, където установихме незаконен улов на 65 кг сребриста каракуда", добавиха от ИАРА.

Сигнали за незаконна продажба на риба се приемат и на телефон 112. Проверките ще продължат и в следващите дни.