След събитията в Харманли е спокойно, щетите - възстановени

Изведоха група афганистанци от лагера, депортират ги

30.11.2016 | 10:16 Редактор: Луиза Божинова
След събитията в Харманли е спокойно, щетите - възстановени

Нямаме никакви проблеми след случилите се събития от миналата седмица в бежанския център в Харманли. Почти 90% от всичко, което беше порутено, потрошено и унищожено е възстановено. Продължаваме работата по възстановяването на външните огради, които ще завършат до края на седмицата.

Това каза на извънреден брифинг Кирчо Киров, зам.-председател на Агенцията за бежанците.

"2235 са настанените, търсещи закрила в РПЦ-Харманли. От тях 1024 са граждани на Афганистан, останалите - на Сирия и Ирак, предимно в семейства", поясни пред журналисти директорът на центъра Димитър Захариев. "Всички, които са заподозрени и са участвали в бунта, са изведени от центъра. Цифрата е над 400, всички са от Афганистан", съобщи той.

Сутринта са били изведени още 20 души.

Миналата седмица министър-председателят в оставка Бойко Борисов обяви, че 400 мигранти са задържани и изведени от центъра. Тогава се очакваше още 1000 да бъдат спешно преместени от Харманли към лагери от затворен тип, за да могат в центъра да останат само семейства и ситуацията да се успокои. Към момента обаче става ясно, че тези 1000 бежанци не са изведени от лагера.

Киров посочи, че към настоящия момент мигрантите, които доброволно искат да напуснат страната, не се намират в РПЦ-Харманли, а в разпределителен център в Елхово, както и в София - в помещенията от затворен тип на Агенцията за бежанците.

От центъра в Харманли са категорични, че условията там са добри, а грижа на всеки настанен е да поддържа собствената си хигиена, както и да се грижи за чистотата в помещението, в което се намира. Що се отнася до храната - тя е три пъти на ден.

Репортер на Bulgaria ON AIR съобщи, че в столовата в бежанския център в Харманли, където бяха допуснати журналисти, се наблюдава едно "привидно спокойствие". По думите на управата ситуацията вече е възстановена и може да се върви към по-нормални действия в бежанския център.

От думите на Кирчо Киров стана ясно, че бежанският лагер в Харманли ще се преустрои в такъв от семеен тип.